Sağlık

Fibromiyalji nedir? Belirtileri ve Tedavisi nasıldır? – Sağlık

Fibromiyalji, hastalığına depresyon, yorgunluk, uykusuzluk gibi psikolojik ve fiziksel hastalıklar da eşlik etmektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin beraberliği neticesinde meydana gelen Fibromiyalji hastalığının tam olarak nedeni bilinmekmektedir.

Belirtileri herhangi bir test ile ölçülemeyen Fibromiyalji hastalığı bu nedenlerden dolayı çoğu zaman başka hastalıklarla da karıştırılabilmektedir. Hastalığa tam olarak neyin neden olduğu belirlenemese de, bazı nedenlerin Fibromiyalji hastalığını tetiklediği gözlemlenmiştir.
Çeşitli enfeksiyon hastalıkları, bazı genetik faktörler, fiziksel yada duygusal travmalar, stres bozuklukları, hassas yapılı yada mükemmelliyetçi olma kişilik yapıları, beyindeki bir kimyasal maddedeki dengesizlik Fibromiyalji hastalığının tetikleyicileri olarak görülmektedir.

Fibromiyalji’de kronik ağrıların sebepleri tam bilinmese de yukarıda sayılan belirtiler Fibromiyalji’nin faktörleri olabilmektedir. Fibromiyalji’de bazı vücut alanları bulunmakta ve bu alanlar nadir de olsa Fibromiyalji hastalığının teşhisinde kullanılmaktadır. Toplamda 18 tetik noktasının 11’inde ağrı mevcutsa kişiye Fibromiyalji hastalığı teşhisi konulmaktadır. Daha çok üç aydan uzun süren ağrılara ağrıyı açıklayan herhangi bir teşhis yoksa Fibromiyalji hastalığı teşhisi konulabilmektedir. 

Fibromiyalji hastalığında daha çok görülen durumlar, çabuk yorulma, egzersiz yapamama, kulaklarda çınlama sesi, nefes almakta güçlük, alt karında bir ağrı, dikkat vermede ve odaklanmada güçlük, depresif bir ruh hali ve kaygı, baş ağrısı, uyku problemleri, yorgunluk yataktan kalkmakta güçlük şeklinde sıralanabilmektedir. Daha çok kadınlarda görülen Fibromiyalji hastalığı, ailesinde Fibromiyalji hastalığı öyküsü olan kişilerde daha sık görülmektedir. Artan yorgunluk ve artan ağrılarla katlanılamaz hal alan Fibromiyalji hastalığı tanı konulmak için diğer kronik hastalıklardan bu hastalığı ayırmak için kan testleri tercih edilebilir. Fibromiyalji hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü bilinmekte ve tedavisi için yaşam şartlarını değiştirmek ve ilaç kullanımı ile Fibromiyalji hastalığı tedavi edilmektedir.


Sağlık Haberleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu